2008. november 18., kedd

A datolyaszilva és aszalása


Van egy 7-8 éves datolyaszilva (diospyros kaki) fám, amely évről évre több gyümölccsel örvendeztet meg. Ma már egyre több helyen kapható nálunk is, így nem nehéz beszerezni annak akit érdekel. A datolyaszilva az ébenfafélék családjába tartozó kelet ázsiai fa, Japánban kb. azt a szerepet tölti be mint nálunk az alma. Késő ősszel terem, és nagyon sokáig eláll. Egy fa óriási mennyiséget képes teremni, az én kis fám 100 kg feletti termést nevelt tavaly, egy 10-20 éves fa simán hozza a 2-300 kg-os hozamot. Felesleges tehát egy fánál többet venni - hacsak nem hatalmas a família. Termése fajtától függően 15-40 dkg-os, aranysárga mag nélküli, vagy magos gömb. Finom lágy, lédús húsa talán az édes ringló, és a sárgabarack keveréke, egy kis datolyás beütéssel.

Amíg a gyümölcs nem puhul be teljesen, addig csersavtartalma miatt élvezhetetlen. Ha nem akarunk heteket várni míg beérnek az eltárolt szilváink, van egy remek módszer a gyorsérlelésre. Ha veszünk néhány szem almát, és egy nylonzacskóba zárjuk pár szem datolyaszilvával, akkor 2-4 nap alatt beérnek a szilváink. Az alma érése során etiléngáz termelődik, és ez egyfajta növényi hormonként hatva meggyorsítja a gyümölcsök érését. Ezzel a módszerrel a bolti keményen vett kiwit is beérlelhetjük egy két nap alatt. Etiléngázzal érlelik nagyüzemileg a behozott banánt is.

A datolyaszilvát japánban nagy tételben aszalják. Kukoricagóré szerű épitményekben lógnak a 2-3 méteres datolyaszilva füzérek. Én kétféleképpen aszalom. Ha a boltban kapható 5 tálcás elektromos aszalót használom ilyen lesz a végeredmény:

Az aszaláshoz nem várom meg míg megérik, egyszerűen a kemény gyümölcsöt meghámozom és felszeletelem. Mire megaszalódik a csersav is eltűnik belőle. Van akinek nagyon ízlik így a családban. Nem rossz, szerintem mézédes sütőtök ize van :)

A másik módszer az egészben aszalás. Szintén kemény állapotban meghámozom, és felakasztom a radiátor fölé eszkábált aszalóra. Kb. 8-9 nap mire megaszaladók. Az így aszaltnak nagyon finom karamelles íze lesz, nem is hasonlít az elektromoson gyorsszárítottra. Szerintem a legjobb aszalt gyümölcs.

3 megjegyzés:

Sparhelt írta...

Szeretném megkérdezni, hogy le kell-e szedni a termést a fagyok előtt vagy fennmaradhat a fán? Mi a szüretelés kedvező időpontja?

Unknown írta...

fagyok előtt!!! a megfagyott gyümölcs max. 1-2 napig áll el!

Simon Elemér írta...

Milyen vastag szeletekre szeljük aszaláshoz?