2009. július 28., kedd

Halálfejes lepke


Goji bogyóról került elő az egyik legtitokzatosabb és legkülönlegesebb lepkénk hernyója. A Goji bogyó kínai mindent gyógyító csodanövényként rendelhető a katalógusokból, miközben sok helyen tele vele az árokpart. Gyakorlatilag megegyezik a mi Ördögcérnánkkal. A hernyó maga is csodálatos, hatalmas jó 10 cm hosszúságú, és ujjnyi vastag jószág. A kép estefelé készült, ezért a színeket sajnos már nem adja vissza:


A Halálfejes lepke a legnagyobb testű európai lepke. Ezt a hatalmas testet lehetetlen lenne nektárral megtölteni, ezért a lepke a méhkaptárakba is behatol, hogy mézet raboljon. Erős kitinpáncélzata, és vastag szőrbundája megvédi amíg csak egy-két méhhel kerül szembe. Sokszor azonban pórul jár, a méhek halálra szurkálják és tetemét kidobják a kaptár elé. Különlegessége még, hogy ciripelő hangot hallat. Erre csak néhány lepke képes, a halálfejes lepkének viszont a bábja és hernyója is percegő hangot ad. ( Ez utóbbit én nem tapasztaltam a bábban pedig a már kibújásra készülő lepke ad hangot).

A halálfejes lepke igazi vándorlepke. Tulajdonképpen afrikai faj, csak európa legdélibb partvidékén találjuk meg télen. Innén repül északra, és útközben, ha elég táplálékot talál lerakja petéit. Az itt kifejlődött lepkék ősszel visszaindulnak délre.

A mi hernyónk - Panna lányom Farkincásnak keresztelte el - nem sokáig vacakolt, már a második nap elsötétedett, (ez a jele a közelgő bábozódásnak) és keresni kezdte a talajt, amelybe beáshatja magát. Meg is kapta egy homokozóvödörben a laza kerti föld és perlit keverékéből álló közeget - remélem megfel neki. A vadon befogott hernyók egy részéből sajnos nem lesz lepke, mert a fürkészdarazsak - a rovarvilág kakukkjai - belepetéznek a hernyókba. A bebábozódásig semmi jele a fertőzésnek , viszont a bábból a lepke helyett darazsak fejlődnek ki.

A hernyó színe a bábozódás közeledtével elsötétedik, és nyugtalanná válik:

Egy perc alatt beásta magát. A halálfejes lepke bábidőszaka kb. 30 nap, így viszlát Farkincás augusztus végén!


Farkincás kalandjainak folytatása emitt >>>>>>

10 megjegyzés:

Hedvig írta...

Fantasztikus topik, gratulálok!
A Goji bogyó az a barnáslilás virágú hajlós ágú gyomféle cserje? Komolyan?

Lukács Róbert írta...

Szia!

Elvileg mindkettő ugyanaz (Lycium barbarum) de én nem ennék egyikből sem :D

link: http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfberry

Lukas Gruber írta...

Szia!

Én nagyon régen találkoztam egy példánnyal, még gyerekként, mikor a kutyám "játszott" vele. Úgy hozta oda hozzám, majd ö is erösen megszeppent, mert a hernyó, amint földet ért, erös ciripelésbe kezdett. Sokkal erösebbe, mint azt bármely tücsök tenné. Engem is megriasztott, pedig gyíkot/békát/siklót szoktam hazacipelni.

üdv Károly

Lukács Róbert írta...

Károly: Köszönöm a kiegészítést, ezek szerint vészhelyzetre tartogatja a hangját. Mi igyekeztünk nem piszkálni feleslegesen (ezért nem is készült jobb fotó róla), ezek szerint őt sem érte nagyobb trauma.

LGYM írta...

A halálfejes imágóként is ad ki hangot, ha mézet lopni megy egy méhkasba. Ilyenkor infrahangot ad ki, mellette pedig a méhekre jellemző szaganyagot bocsát ki, így simán zabálhatja a mézet. (Ha kikel kedveskedhetsz neki vízzel kicsit felhigított mézzel, imádja.)
A piszkálásra kiadott hangját a proboscisán át "kifülyült" levegővel hozza létre.
Másik csodás tulajdonsága, amelyen néhány molytárssal osztozik, hogy képes meghallani azt a magasságú ultrahangot, amit a rá (is) vadászó denevérek kiadnak, s ilyenkor megváltoztatja a repülése irányát, sebességét.
Remélem, rendben ki fog kelni, és várom a képeket majd róla! Sok éve már nem találkoztam halálfejessel, gyerekkoromban azért még elég sokszor láttam.

Lukács Róbert írta...

A mézes kényeztetés természetesen betervezve :)

Nagybátyám méhészkedett, többször előfordult, hogy agyonszurkált Halálfejest találtunk a kaptárak elött, úgyhogy - infrahang és szaganyag ide-vagy oda - az álcázásuk nem 100%-os.

Hedvig írta...

Találkoztunk Kereki mellett ezzel a fenevaddal.

Lukács Róbert írta...

Szia Hédi!

Írtam bejegyzést a blogodba. A te hernyód egy szintén gyönyörű szender, a Tölgyfaszender hernyója. Gratulálok hozzá, mert ritka szerencse találkozni vele!

Hedvig írta...

Köszönöm szépen az információt. Javítani fogom. Meglepődtem, hogy ennyire ritka, olyasmibe botlottam, amiről nem is sejtettem, micsoda. Jó neked, hogy ennyi mindent tudsz, és felismered olyan dolgok jelentőségét, ami mellett csak úgy elmennénk. Még egyszer is köszi.

Topoly írta...

Tán rendhagyó ennyi idő elteltével kommentelni... 2012. októberében kaptam egy kifejlett és szép állapotú lepkét - tulajdonképpen így láttam először. Blogomon a 2012. októberi bejegyzésekben posztoltam.