2010. március 21., vasárnap

Szentmártonpuszta, Almamellék, Riticspuszta, Csertő

Kaptam egy tippet 3 nagy tölgyről Szentmártonpuszta mellett. Az arány nem javult ma sem, eddig akárhányszor mentem mások által ajánlott fát nézni, soha nem a remélt méretűekbe botlottam. A tölgyek megvannak, a két nagyobb 470-es. A hóvirágtengerben azért megérte felkeresni őket:

A következő utam egy Google Earthön kiszúrt fakoronához vezetett. Na erre a fára varrjon gombot aki tud. Szendvics. Egyik fele bükk, a másik gyertyán, a közepe meg tölgy. A kis tölgy már nem él, a két erősebb valószínűleg agyonszorította. A fa méretes darab, másfél méterig masszívan összenőve, 530 cm kerülette (N 46 09.444, E 17 53.477):

Ha már ott voltam nem hagyhattam ki a nagy csertölgyet sem:

Kíváncsiságból megmértem a kerületét a tő közelében. A 130-cm-en 592 centis fa 10 cm magasságban 840 cm kerületű(!):

A közeli juhászat felett néhány nagy bükk mutatkozott. Jól nevelten engedélyt kértem, hogy lemérhessem és lefényképezhessem őket. Pechemre a tulajdonos nem volt ott, csak a juhász, aki nem engedett be. Majd alkalomadtán még sort kerítek azokra is. A következő állomás egy már ismert hárs Riticspusztáról. Nem egy szépség, de a mérete alapján a listán a helye. Kerülete 440 cm:

Találkoztam az idei első lepkémmel is:

Egész nap keringtek felettem a sasok. Most lehet a párzási időszak. Olyan mutatványokat láttam, hogy tátva maradt a szám. Ezek a hatalmas madarak zuhantak egymásba kapaszkodva, aztán cikáztak mint a fecskék össze-vissza. Sajnos rendre messze voltak a fotózáshoz, vagy mire észbe kaptam eltávolodtak. Itt zuhanórepülés utáni kis pihenő a földön / sajnos túl messze, de ezek tényleg rétisasok, nem pulykák :) /:

Az utolsó állomás a csertői kastély parkja. A kastélypark platánja régóta ismert, jegyzett fa. Bartha Dénes gyüjtése 547 centiméteresnek mérte, míg az erdei kincseskönyv 564 centit ír. Ehhez képest hatalmas csalódás volt már megpillantani is, lemérni meg pláne. Ismét egy példa arra mennyire lehet hitelesnek elfogadni bármilyen méretadatot. A kerülete mindössze 480 cm:

Egy kis szín az elvadult parkból:

Végül ismét a kullancsokról. Könnyelműen nem készültem rájuk, így be is szereztem kettőt. Idén nagyon korán beindultak, ezentúl csak a szokásos óvintézkedések után indulok útnak.

Nincsenek megjegyzések: