2008. december 20., szombat

LAD - kastélypark


Ma Adorjánpusztára indultam tölgynézőbe, aztán szokás szerint máshol kötöttem ki. Az adorjánpusztai legelő közvetlenül az út mellett terül el, de sajnos magánterület, kerítéssel körülkerítve. Csak néhány 400-as tölgyet láttam rajta, ki sem szálltam az autóból. Patosfa felé vettem az irányt, ahol egy ismerős szerint egy nagy mocsári tölgy található. Patosfán van egy kis park, régi kastélykert lehetett, tölgy is akad, de a méretestől messze van. Hogy mégse menjek haza élmény nélkül továbbmentem Ladra, ahol még nem jártam, de tudtam hogy a kastélyparkban szép fák vannak.

A kastély várakozáson felül szép volt, tökéletesen kihalt, egy teremtett lélekkel nem találkoztam a környékén se. A fákon mókusok, énekesemadarak tömkelege, az őszapóktól a megyvágóig minden.


Meglepett a park, mert méretes tölgyekre emlékeztem, de igazán nagyot nem láttam. Viszont a bükkök gyönyörűek. Alacsonyan elágazók, szétterűlők.

Ha megkerüljük a kastélyt egy kis rétre érünk. Egy szép bükk, és egy tölgy uralja.

És a végére maradt a legérdekesebb rész. Továbbmentem le a réten, és át a kis erdősávon. A szemközti dombon talán a kastélyhoz tartozó majorság lehetett régen, most terménytároló silókat és akkora tölgyeket láttam, hogy ihaj.... Sajnos az időm elfogyott, így legközelebbre maradnak.

2 megjegyzés:

Thomas Stix írta...

Bizony a ladi kastélypark nagyon szép! Életem első három évét ott töltöttem, és ma is szeretek arra sétálni. Eddig nagyon elszomorított a kastély sorsa: romhalmaz, senki nem gondozza, elrohad... de ahogy olvastam a cikket: talán jobb is a park szempontjából ez az érintetlenség! Arrafelé van egy nagy, védett hársfa(?) is. Ha találkozom Édesapámmal, kikérdezem az ottani értékekről, Ő nagyon jól ismeri a környéket.

Beatrix írta...

Én Patosfán töltöttem gyermek- és kamaszkorom nyarait. Ladon is sokat jártam, de a kastélyt csak felnőtt fejjel láttam először. Azóta is, ha arra járok, megyek, és nézem. Körbenézem. Mindig találok újat, ami megragad. Meseszép.....
Thomas Stix: Valószínűleg ismerem a Családját :-)