2010. szeptember 5., vasárnap

Pacsérvisnye


Pacsérvisnye kis zselici tanya Visnye közelében. Dendromán körökben ismerősen csenghet a név, hisz egy 1932-es erdészeti lapban (link) az alábbi bejegyzés található róla: "Festetics Kristóf gróf Alsópacsér-visnyei gazdaságában a gazdatiszti lak előtt álló tölgy mellmagassági átmérője 247 cm, kerülete 776 centiméter a fa magassága csak 12 méter, mivel az 1885.évben villám sujtotta és akkor koronája leégett. A fa egészségi állapota aránylag jó, bár a törzs egy része belül üres, oly nagyságban hogy két ember elfér benne."

Sajnos ma már a gazdatiszti lak, és a fa is a múlté. Van viszont egy újabb remek tölgy. Féloldalas, égett, odvas, cincérrágott, de ennek ellenére nincs nagyon rossz állapotban. A törzs hiányos, így a kerület "csak" 562 cm (46.204832,17.690057):

A fától párszáz métert tovább haladva, balra találjuk Pacsérvisnye egyetlen lakott tanyáját. Ha már itt járunk ugorjunk fel friss kecskesajtért és egyéb helyben készült finomságokért. Ez úton is köszönöm Péternek és Zsuzsának a kecsketanyasi szíveslátást és kalauzolást (www.kecsketanya.hu). Pacsérvisnyei óriáspolip - hárs törzstobzódás:


Nincsenek megjegyzések: