2013. augusztus 19., hétfő

Végre fák

Osztopán. Két-három év és felér a listára ez az 580-590 közötti platán, amelyet lehetetlen nem észrevenni ha átszeljük a falut:


Hosszú ideje hűtlen voltam a fáimhoz, idén eddig egyetlen új sem került fel a listámra. Tavaly Drávaszentestől Vejtiig sikerült bejárnom kerékpárral a Dráva árteret, ma onnan folytattam, és eljutottam Tésenfa határáig, ahol a Pécsi-víz befolyása állta utamat. Kicsit  szerencsétlen időpont az augusztus egy ilyen útra, az ártéri erdők kutató szemnek áthatolhatatlan dzsungelek, a 36 fokos hőség is kihívás, de nem várok, hajtanak az elvonási tünetek. Több holtág is van erre, ezek partjait fésülöm át, de mindegyik csalódás. Az állatvilág viszont eszméletlen. Réti sas köröz szokatlanul alacsonyan a földeken dolgozó traktor felett (mi a fenét remélhet tőle?), menyét ugrik át előttem, aranysakál trappol az úton süket fülekkel, szinte ráhajtok a biciklivel mire észbe kap és megugrik. Lepkét fotóznék, de itt az őzek is süketek, így makróobjektívvel lőtt őzportré lesz belőle:


A Magyar színjátszólepke endemikus fajunk, a Duna déli szakaszán és  a Dráva árterein fordul elő:


Majláthpusztán az év első fái is összejönnek. Minden érzéket (a hatodikat is) bevetek, amikor potenciális célpontnak nyilvánítok egy az ártéri erdő szintje fölé kandikáló száradó ágvéget. Két fekete nyár is rejtőzik ott, a viszonyokról annyit, hogy 15-m re állnak egymástól, de egyiktől nem látni el a másikig. Amelyik becsalt a bozótba, 610-es:


Ha nincs a nyurga testvére, akkor nem kerül elő ez a remek 790-es:

Nincsenek megjegyzések: