2018. június 16., szombat

Romániai orchideatúra

Június 8-11 között 4 napot töltöttünk Romániában, ahol román orchideás barátaink segítségével ismerkedtünk a helyi flórával. A túra első állomása Muntele mic volt, ahol három számunkra új fajt kaptunk lencsevégre. Az utak szegélyén közönséges a dactylorhiza saccifera:A  mocsaras láprétek növénye a dactylorhiza cordigera, a gyapjúsás rendre jó indikátor volt a fajra:

Halvány színváltozat:


Szintén itt találtuk meg a gymnadenia frivaldii néhány példányát:

A szállásunk felé tartva megálltunk néhány réten, ahol gymnadenia conopsea, neotinea ustulata,
anacamptis coriophora, listera ovata kerültek még elő az első nap.

Másnap csatlakoztunk román barátainkhoz, és egy egész napos hegyi túra során ismerkedtünk a Retyezáttal. Az erdőbe lépve hamar orchideákba botlottunk, gyakori a cephalanthera damasonium, a corallorhiza trifida, és rengeteg a nőszőfű. Az biztos, hogy nőszőfüvekben kiaknázatlan az ország, mert helleborine-nak könyvelnek el sok fajt, olyanokat is, amik egészen biztosan nem azok, bár virág híján a látott növényeket én sem tudtam meghatározni.

Kemény mászás után, erős meredeken találtuk meg a cypripedium calceolus néhány példányát, majd a fenyő zónából kiérve, 1500m környékén, számunkra némileg szokatlan módon, ophrys insectiferák mutatkoztak. 1700 felett eltűntek a törpefenyők, és csak a fű maradt, itt a nigratella rhellicani virított nagyobb tömegben, majd 1950m-en előkerültek a dactylorhiza viridis és a dactylorhiza sambucina virágzó tövei.
A harmadik napra tervezett túra egy útlezárás miatt meghiúsult, így vészforgatókönyv került elő, és egy eddig feltérképezetlen területre kirándultunk (
Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina). Hamar előkerültek az orchideák, anacamptis palustris subsp. elegans új fajként, majd d. maculata és fuscii, a cephalanthera rubra, és két epipactis, atrorubens és microfila. Alin barátunk nagyon megörült ez utóbbinak, hiszen Romániából csak néhány adata ismert, itt ráadásul nagy számban találtuk az utak mentén.
Negyedik nap a Pádist vettük célba, ahol különleges D. cordigerákat találtunk:

Néhány km-es túra után megcsodáltuk a Janka liliomot:
Hazafelé még útba ejtettük kalotaszeget, ahol D. cordigera, D. maculata, D. traunsteineri pusztulásra ítélt állományát vehettük szemügyre egy építkezés miatt lecsapolás alatt álló lápon.

G. conopsea és D. maculata:

D. maculata:

D. traunsteineri:

Nincsenek megjegyzések: