2019. május 10., péntek

Isztriai orchideázás

Utunk első két napján az Ucka magasabb régióit jártuk, ami már csak azért sem volt egyszerű művelet, mivel Győző törött lábbal vállalta a túrát. A megszállott "virágjáró" munkában: Hegyi rét bíboros kosborokkal, a háttérben még agár, füles és majomkosborok: A magasabb régiókban az agárkosborok mellett az orchis pauciflora sárgul: Ezeken a magasságokon már megjelennek a Fritillaria messanensis kecses példányai is:
A füles kosborok (Orchis mascula ssp. speciosa) már ismét az alcsonyabb régiókban tűnnek fel: Egy szép színváltozat: Orchis provincialis:
Orchis mascula ssp. speciosa x Orchis provincialis hibrid:
A légybangó és a tojásdad békakonty is a hegyvidék növénye:
Az út további része az Isztria déli partvidékének kutatásával telt.
Anacamptis papilionacea ssp. expansa:
Az Ophrys untchjii volt a leggyakrabban elénk kerülő ophrys a fuciflora csoportból:
Nem csak orchideákban, de lepkékben is bővelkedett az út. Folyamatosan lógott az eső lába, és bár rendre elkerült minket, ez azzal járt, hogy a front miatt elülő lepkék alig akartak megmozdulni, tökéletes fotoalanyokká váltak. Ophrys incubacea és nagyszemes boglárka:
Serapias vomeracea:
erapias cordigera:
Anacamptis papilionacea és réti tarkalepke kettőse:
Ophrys sulcata:
Ophrys neglecta (nem teljesen tipikus, lehet, hogy hibrid). Az Isztriáról csak egy-két szórványos adata volt Kamenjakról, mi megtaláltuk jóval északabbra:
Ophrys sp. (talán egy atiikus, vagy hibrid incubacea): Anacamptis morio és Anacamptis papillionacea hibrid, szintén réti tarkalepkével:

Ophrys bertolonii és Ophrys tommasinii hibrid:
Ophrys zinsmeisteri:
Ophrys illyrica:
Kék lonclepke:

Nincsenek megjegyzések: