2019. augusztus 19., hétfő

Patkó Bandi fája a tűz után

A tűzeset után így fest a nevezetes fa. A törzs meglepően ép, a külső palást sértetlen, a tűz önmagában nem tett végzetes kárt.:

A levágott ágak is szinte sértetlenek, épek. Égésnyom sehol:

Ki lehet nagyítani és megszámolni az évgyűrűket (én kb. 170-et számoltam):

A fától 10m-re a figyelmeztetés:

Első kérdés, hogy miért is volt szükséges ekkora méretű csonkolás. A hivatalos indoklás szerint azért, mert statikailag meggyengült, veszélyessé vált a fa, és félő volt, hogy esetleg az útra dől. Személy szerint nem értek egyet ezzel, de nincs értelme vitatkozni, érthető ha a hatóság nem akar egy csepp kockázatot sem vállalni.A második kérdés, hogy miként keletkezett a tűz. A tűz a törzs belsejében keletkezett, nincs a fa körül égésnyom, gyakorlatilag csak a fa odva égett ki. Az üreget a tűzoltók bontották ki:

Ez nem saját kép, jól látszik, hogy a tűzoltás megkezdése előtt még nem volt nyitott üreg a fán, vagy a tűz égette át, vagy a tűzoltók bontották ki a kérgevesztett, cincérrágta, elvékonyodott részt az üreg felett. A tűz oka nem a pletykákban szereplő mécses, semmi ilyesmit nem találtak, illetve semmilyen gyújtogatásra utaló jel nem került elő. Bár ennek ellenére az emberi ok a legvalószínűbb, az sem kizárható, hogy a hatalmas üregben rengeteg szerves anyag halmozódott fel, az utóbbi két hét csapadékos időjárása miatt felülről sok vizet kapott, majd jött a hőség, és a zárt üregben felmelegedett a nedves anyag, majd lángra kapott a vele közvetlenül érintkező, csontszáraz faanyag. Az egyik ágban végig egy üreg futott, és az ágon lévő odu mint egy kémény működött. (a kép forrása: Vasász-Szó-Tár):

Nincsenek megjegyzések: