2009. június 7., vasárnap

Az eperfa története


Az eperfa története egybeforrt a selyemlepke történetével, mely kész kalandregény. A selyemkészítés titkára ie. 2000 körül jöttek rá Kínában, és majd 3000 évig sikeresen meg is őrizték. A selyemlepke kicsempészéséért halál járt, de két perzsa szerzetesnek sikerült üreges vándorbotjának belsejében eljuttatnia a kincset érő petéket Bizáncba.

A fehér eperfa levele a selyemlepke egyetlen tápláléka, így amikor a XVII. században elkerült hozzánk is a rovar, vele együtt megjelent ez a kedves kis gyümölcsfa is. A selyemhernyó házi tenyésztése hazánkban is jövedelmező üzletnek bizonyult, így a selyemhernyó-tenyésztés állami támogatására a XIX. században az országutak két oldalára sok helyen eperfákat ültettek. A XX. század elején a parasztgazdaságokban elterjedt, és teljesen megszokott volt a selyemhernyó tenyésztése, olynnyira hogy európa harmadik legnagyobb selyemhernyótenyésztő nemzetévé váltunk. Bár a XX. század közepére a selymehernyó a jelentőségét vesztette, addigra a hazai fasorok nagy százalékát ezek a fák alkották.

Furcsa mód az eperfák végzetét épp egy másik lepkefaj, az Amerikai fehér medvelepke okozta. Ez a lepke Amerikából került Európába véletlenül behurcolva, ráadásul éppen hazánkon keresztül, a csepeli szabadkikötőn át 1940-ben. 1950-re óriási mértékben elszaporodott, a gyümölcsösökben akár tarrágást is előidézve. Gyors elterjedését fokozta, hogy kedvenc tápnövényei voltak az eperfa fajok - a fákon nyüzsgő hernyók ráhullottak az autókra, és nagy távolságokra eljutottak. Ekkorra az eperfáknak már nem volt gazdasági jelentőségük, a lombgyüjtés miatt megcsonkított fakoronák sem voltak túl tetszetősek, így hogy elejét vegyék az inváziónak, irtani kezdték őket.

Ma már csak kevés helyen maradtak meg egész fasorok. Szigetvárról 3 km bicikliút Basalra, és egy vén eperfákból álló fasor fogadja az éhes/szomjas vándort:

Az idős eperfák roskadoznak a terméstől:

A legédesebb a fehér eperfa termése. A selyemhernyó is ennek a levelét kedveli leginkább:

A fekete termésű viszont istenien össze tudja kenni a kezünket/ruhánkat:

Az eperszakértők a hibridre esküsznek:

2 megjegyzés:

http://borzavar.blog.hu/ írta...

és milyen jól jön, ha úton vagy, és nincs kajád

Lukács Róbert írta...

Az biztos. Éhesen-szomjasan mennyei. Persze amikor családdal és kiskosárral mész, és látod hogy a lányok fintorognak akkor rájössz, hogy elfogult vagy erősen :)