2009. augusztus 21., péntek

Két út


Egy a magányos, kerékpáros-fakeresős fajtából, egy a családdal:

Első: Riticspuszta

A Szentlászló melletti Riticspuszta egykor Festetics birtok volt, tanyasi iskola működött rajta. Az érdekesség az a történetében, hogy még 1967-ben is okította itt az utolsó tanító a nebulókat, szám szerint kilencet. Micsoda ajándék lehetett ide járni! Rigófüttyös, őzes- nyulas, ringlós iskolábajárás. Csak földesút vezet ide, poros, szélein már bozót verte fel az öreg hársfasort. A hársfasor igazán impozáns, 450-es is akad fái között. Az iskola épülete szép állapotban, de a tanya maga lakatlan. Két nagy istállóépülete mögött az elcserjésedett legelőn négyszázas cserek és háromszázas hársak.

Riticspuszta messziről

Pusztuló magtár

Riticsi gyurgyalag:


Második:
Görcsöny - Mánfa - Máré-vár

Egynapos kirándulásunkon Máré vára volt az úticél Magyaregregy mellett, közben érintettünk két olyan helyet is ahol még nem jártunk. Az első a görcsönyi kastély. Szokatlan skót stílusban épült kastélyt látni Magyarországon, pedig ez ilyen:

A kastély parkja is impozáns a tóval, bár nagy fákra sajnos nem lehettet számítani, hiszen az épület építésével egyidőben, 1901-ben alakították ki. A képek sajnos csalókák. A kastély tényleg szép, de idősek otthonaként működik. Amikor körüljártuk már kicsit megkopott tudatú anyókák ténferegtek, gondozók bagóztak az ajtók elött, és a konyhaablakok felől lecsószag terjengett. Erre feltette a koronát a portán bömbölő 3+2, és a park fokozatos pusztulásának, gondozatlanságának látványa.

Melegedünk rendesen, a park Gránátalmái szépen teremnek:

A második kitérőnk a mánfai Árpád kori templomhoz vezetett. Két szép ezüsthárs emeli ki a templom szépségét:

Aztán már tényleg irány Máré-vár. A hegy lábánál a parkoló közepén szép gyertyán álldogál. A lista végére odaérhet a 302 centijével:

A hegytetőn a vár lábánál szép bükk:

Hős várvédő:

Pazar kilátás:

Igazi sötét alagút teremmel. Csak a vaku fénye világítja meg:

A vár mondája is felettébb érdekes, érdemes elolvasni emitt >>>>.

3 megjegyzés:

Hedvig írta...

Szép helyek, kár, hogy nekünk túl messze vannak. Talán majd egyszer...

Lukács Róbert írta...

A Balatonfelvidék és Nyugat- Magyarország egy csoda, nagyon szerencsés vagy szerintem a lakóhelyeddel.

Hedvig írta...

Tudom, hogy szerencsés, de Somogy is nagyon tetszett, teljesen más hangulata van.