2009. november 24., kedd

Hajdan volt gesztenyék.....


A szelídgesztenye az egyik legszebb fánk. Göcsörtös, ágas-bogas ősfa. Ilyennek rajzoljuk a famatuzsálemeket. Ma is akadnak szép példányok itt-ott, de a hajdani Kőszeg környéki, vagy mecseki gesztenyeerdők már nem léteznek. Néhány korabeli rajzon és képen még megcsodálhatjuk a legszebbeket:

A kőszegi Királyvölgy "Ezeréves" gesztenyefája, egy 1864-es illusztráción:

Ugyanez a fa az 1930-as évek elején:

Pécs környékén hajdan mesebeli gesztenyések húzódtak. Egyik legszebb példányuk ez a fa volt, mely a Dunagőzhajózási Társaság tulajdonát képezte:

Ma Zengővárkony környékén található az ország legszebb gesztenyése ( link). Érdekes, máig élő szokás, hogy a gesztenyeerdőkben az egyes fáknak más és más a tulajdonosa. Minden falusi tisztában van azzal, hogy melyik az övé, és természetesen adásvétel tárgyát is képezik. Egy termő fa a 2009-es őszi árak szerint huszonötezer forintot kóstál.

2 megjegyzés:

Hedvig írta...

Valóban gyönyörűek a gesztenyefák a csillogó zöld leveleikkel. Sopron környékén, a Lővérekben sok nő szabadon, családi program ott a gesztenyeszedés és a sütögetés. Nekem ez teljes újdonság volt, idén először hoztunk magunknak egy keveset. Nálunk az eltérő talaj miatt nem nagyon él meg a szelídgesztenye. Szerencsés, akinek termő fája van.

Unknown írta...

❤️ Csodálatos gesztenyefa! Egyik legszebb fa szerintem! 🙂