2009. november 7., szombat

Régi ismerősök és Deák Ferenc fűzfája


A kehidai hosszú hétvége esős időjárása sajnos nem adott alkalmat fázásra, így csak két útba eső öreget terveztünk be. A szőkedencsi hársat reméltem hogy már őszi díszben találom, de sajnos még üde zöld. Így lombköntösben majdnem fényképezhetetlen, nem lehet olyan képet készíteni amely hűen visszaadja a fa arányait és méreteit:

A szentgyörgyvári Öreghegy vén gesztenyéje bezárkózott, évről évre kevesebb életjelet ad. A nagy törzs még nem adta fel, néhány ceruzavékony új hajtást látni itt-ott, még a halottnak tűnő törzs magasabb pontjain is. A fát 1864-ben villámcsapás érte. A villám végigfutott a déli oldalán, de szerencsére nagy kárt nem tett benne. Ennek emlékére feszületet függesztettek rá, mely azóta is az 1864-es évszámot jelzi. Az 1928-as évből már van méret adatunk, Földváry Miksa szerint mellmagassági kerülete kerek 7 m volt akkoriban. Nyolcvan év alatt 119 cm-t gyarapodott:

A végére egy majdnem listás fűz. Nem tudom mi a helyzet a sérült fákkal. Ez a jókora példány ép állapotban jócskán 600 cm felett lehetett, de fele sajnos leomlott. Nem mértem meg, mert az eső visszatartott, de most is határeset lehet. Érdekessége, hogy Kehidakustányban, egy egykor Deák Ferenc tulajdonában lévő vízimalom mellett áll, mely a Zala folyón (itt még inkább csak patak) működött. Deák 130 éve halott, egy kis képzelőerővel akár azt is feltételezhetjük, hogy ez a fűzfa még látta a haza bölcsét. Én mindenesetre elkeresztelem "Deák Ferenc fűzfájának". Ezentúl így fogom jelölni a fák helyét: ( klikk ide )

3 megjegyzés:

Hedvig írta...

Gyönyörűek a gesztenyefás képek!

Lukács Róbert írta...

Köszönöm! Még néhány évig gyönyörködhetünk benne, ha arra jártok megér egy pár perces kitérőt.

Nem voltam pár napig, ti meg olyan sebességre kapcsoltatok, hogy győzöm pótolni az elmaradásom. Pedig az országnarancs nekem való feladvány volt :)

boros1124 írta...

Helló!

Deákról többet lehet megtudni itt:

http://ingyenesenletolthetokonyvek.hu/konyvek/deak_ferencz_munkaibol

Teljesen ingyenesek a könyvek, de Deákról több mást is lehet találni.