2010. április 3., szombat

Magyarország legnagyobb fája - Révfalu


A múlt hét dendromán szenzációja egy hatalmas fekete nyár felbukkanása volt Révfaluból. Eredetileg közös túrát terveztünk Györggyel és Győzővel, de sajnos a bizonytalan időjárás miatt hétköznapra került az út, melyet visszamondtam. Persze a találat híre utána már bántam, hogy nem vettem ki szabadságot...

Magyarország legnagyobb törzskerületű fája, 1064 cm:

Mint egy mohával borított sziklatömb. Kerületéhez képest alacsony, alig látszik ki a környező bozótból. Nem érezni mellette a komoly matuzsálemeket körüllengő időtlenséget, erőt. Ha megtisztítanák a környékét, akkor talán kibontakozhatna, és a kellő áhitat töltené el a szemlélőt. A fa alatt kucsmagombákba botlottam:

A környéken sok a listás nyárfa. Az országban egyedülálló ez a nyárfasűrűség:

Én is találtam egy még listázatlan 650-est. Ez nem csomoros, ami nem is baj, így legalább érezni a fa tömegét (N 45 49.782, E 17 45.138):

Hazafelé beugrottam az öreg tölgyhöz Bogdására. Itt nem marad el a kívánt élmény sem. Hatalmas fa. Minden amiről egy igazi tölgy megismerszik. Kipucolták a környékét, (a szeméthalmok még eltűnhetnének) így most körbe lehet járni. A méret és robosztusság még kézzelfoghatóbb.

Miközben a fa körül tüsténkedek, alkalmi dendrománok érkeznek. Szívesen állnak modellt:

Hazafelé meg kell állni a teklafalusi legelőn. Utoljára a narancs-arany őszí színeit láttam, most a kökényvirágos-szellőrózsás arcát mutatta:


4 megjegyzés:

Szabó Endre írta...

Kedves Róbert!
Köszönöm az észrevételeidet, megszívleltem. A blogodat figyelve lehet, hogy én is dendromán leszek?
Szép hobby és tetszetős a blogod.
Gratulálok!
Endre

xerox írta...

hmm érdekes

Erdokóstoló írta...

Sokat jártam erre! De szép is volt!

Erdokóstoló írta...

Sokat jártam erre! De szép is volt!