2010. április 24., szombat

Hedrehely-Visnye-Kápolnásvisnye-Gyöngyöspuszta-Vásárosbéc


Ma lejártam a lábam, de jól esett :)

A Hedrehely-Visnye-Kápolnásvisnye vonal nagy csalódást okozott. Reméltem valami meglepetést a környékről, de egy valamirevaló fa sincs arrafelé. A májusi cserebogarak akkora tömegben rajzanak, amekkorát csak gyerekkoromban láttam. Nagymamámnál ráztuk őket a diófákról, a tyúkok oda voltak a fehérjedús csemegéért. Most is tele vannak a fák, kosárszám lehetne összegyűjteni őket:

Kihasználva egy domb takarását, sikerült 20 m távolságra becserkésznem egy csapat szarvast. Vágta:

Unalmamban lepkéket fotóztam. Előbb egy erdei szemeslepkét:

Aztán egy hajnalpírlepkét:

Végül feladtam az értelmetlen kutyagolást, és elindultam hazafelé. Az autóból kiszúrtam egy tölgyfákkal szegélyezett földes utat, és elindultam rajta. Másfél kilométeren keresztül 3-400-as tölgyek szegélyezték az utat, amely mint kiderült Gyöngyöspusztára vezetett. Nem hiszem hogy sok ehhez mérhető tölgyfasor található még az országban:

Néhány nagyobb fát lemértem. A két legvastagabb 490 cm-es. Ha már odakeveredtem megmértem Gyöngyöspuszta két jegyzett tölgyét is. A kisebbik 530-as. 4 év alatt 12 cm gyarapodás:

A nagyobb fa 546-os. Ő 13 cm-el lett kövérebb:

Hazafelé még egy gmapsről kiszúrt tölgykoronát ellenőrzök Vásárosbéc közelében. A fa 500-as volt, de feléről már leomlott a kéreg, korhad, pusztul, így nem éri el a listás méretet. Az eső is szemerkélni kezd, amiből annyi hasznom lesz, hogy ez az elgémberedett kardoslepke kezes bárányként tűri hogy egy-két cm távolságból lefényképezzem:

A kullancsokról. Ma felavattam a "kullancsbiztos nadrágot", amelyen már agyaltam egy ideje, és a héten sikerült megvarratni. Rengeteg kullancs van, minimum 20-30 dbot kellett leszedegetnem a nadrágomról, de egy sem jutott el a bőrömig. Arra is jó volt a kullancsbőség, hogy ráértem tesztelni az alanyokkal a szerkezet :) A nadrág lényege, hogy a térd alatt be van varva még egy szár ( ez vékony szellős vászonanyagból készült) és az be van tűrve a zokniba. Én még le is ragasztom szalaggal a körbe. Kívülről nem látszik semmi. Továbbá kialakítottam két visszahajtást a száron, un. pliszét, ami azt a célt szolgálja, hogy a nadrágszáron felkúszó kullancs ebben a visszatűrésben elakad, és nem jut fel az ember derekáig. Sajnos ez az ötlet nem vált be teljesen, 3-ból 1 akad el, de azért ez is több a semminél. Szerettem volna még valami csúszós műanyagból egy csíkot felvarratni, hogy majd arról lecsúszik a kullancs, de sajnos ezidáig nem sikerült megfelelő anyagot találnom. A naci most mosásban van, de ha valakit érdekel hogy is néz ki valójában szívesen teszek majd fel képet vagy videót.

1 megjegyzés:

Vanda írta...

Szia!

A kullancsbiztos nadrágod hogy muzsikál azóta? Én is gondolkodtam már hasonlón, nagyon érdekelne milyen a tiéd, és hogy vált be.

Üdv,
Vanda