2010. május 2., vasárnap

A Bánáti bazsarózsától a Csillagos nárciszig


A hétvégén két tradicionálisan megtekintendő virág nyílott, és mivel egyiket sem voltunk hajlandóak beáldozni, így mindkét nap úton voltunk. A szombat a Bánáti bazsarózsa jegyében telt a Zengő déli oldalán, a Hosszúhetény feletti Nagymezőn. A virágzásról picit lekéstünk, de azért akadt még bőven hazánk talán legszebb vadvirágából:

A két aktuális kosbor a tavalyinál jóval nagyobb számban virított. Akadt Majomkosbor:

és az Agárkosbor is:

A hüllőket is kicsalta a nyárias meleg. Napozó zöld gyík:

És napfürdőző lábatlan gyík is elénk került:

A lepkékre sem lehetett panasz. Zöldfonákú lepke (Callophyrs rubi) helyezi petéit a Zászlós csűdfű (Astragalus onobrychis) friss hajtására:


Vasárnap az ellenkező irányba indultunk, hiszen a Csillagos nárcisz is most virít a Babócsa melletti Basakertben. A néhány hektáros rétet ilyenkor tízezerszám borítják a virágok. Előtte tettünk egy kis kitérőt Drávaszentesre, a Nemzeti Park bemutatóközpontjához. Őshonos háziállatok, szürkemarha gulya, és egy drávamenti ártéri rétekre jellemző élővilágot bemutató tanösvény található itt. Megérte:

A babócsai nárciszost jókor kaptuk el. Csúcsvirágzás:

1 megjegyzés:

Ági írta...

Elragadóan szép, bodog ember vagy, hogy mindezt testközelből láthatod! Már én is rég ki akarok menni egy kis erdei csavargásra, de sosincs időm... tudod, a kert... :-)