2013. szeptember 22., vasárnap

Új királyt avattunk: Magyarország legnagyobb fája

Csejtei Péter természetfotós talált egy gigantikus nyárfát, Szombathelyi Gergely és Fekete Adrien pedig vette a fáradtságot, és utánajárt. A hírt megosztva nem kis felbolydulást okoztak a favadászok, de a természetbúvárok és fotósok körében is. Ennek köszönhetően kisebb konvoj indult Pósfai György nyomába, hogy szemtanúja legyen a szombati hitelesítő mérésnek. Gyuri a szalaggal. A kerület kereken 12 m, ezzel mától kezdve hivatalosan is ebben a gemenci nyárban tisztelhetjük Magyarország legnagyobb fáját:


 Alaposan dokumentált mérés:


Péter kénytelen elfogadni, hogy megtalálóként ő a nap sztárja:



A csapat nagyobbik fele:



Nagy fáknál a kötelező átkaroló művelet is sorra kerül. 9-10 résztvevő nélkül neki se álljunk:



Gyuri lenn, Laci fenn:



Ez az új planking. Fotózkodj kézenállásban nagy fa mellett!:




Gergő és Adrienn nem csak közvetítőként tündökölt, de ha már arra jártak találtak néhány szintén lenyűgöző fát. A legnagyobb ez a 9 méter feletti nyár.



A bárka vendégház és a szelíd dolmányos varjú:



A vendégház és Barkuti Balázs jóvoltából csónakokba szálhattunk, és átkeltünk a Koppány szigetre:


Ahol ezt a masszív, 750-es fekete nyárt kerestük fel:



A mai nappal leköszönt a Gemenc listavezető fája. A Marica-foki nyár pár centi híján 10 m kerületű:




8 megjegyzés:

Nagy Károly írta...

Hogyan kezelitek az ilyen és hasonló, látszólag egyedek összenövéséből álló fákat a rekordok szemszögéből? Nekem így ránézésre ez 3 egyednek tűnik. Ugyanígy vetődik fel bennem, hogy a kastélyparkokban az öreg platánok gyakran összenőttek 2 egyedből (sőt azokat szándékosan így ültették). Akkor azok most "versenyben" vannak a valójában egy egyedként nőtt matuzsálemekkel?

Üdv,
Nagy Károly

Heyjoe írta...

Nagy Károly:
" Egy fa? Több fa?
Sok fa talajközelben szétágazik, esetleg több törzsből nőtt össze. Akkor tekintettem egy fának, ha az elágazás 130 cm fölött kezdődött. A határeseteket, különleges példányokat jeleztem a táblázatokban."


Nagy Károly írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Nagy Károly írta...

Közben szétnéztem, s megtaláltam a "Falisták térképpel" menüpontot. :-)

Lukács Róbert írta...

Kedves Károly!

A falisták térképpel az én privát listám, azon csak azok a fák vannak fenn amiket én találtam. Az etalon a www.dendromania.hu oldalon szereplő "országos" lista. Ez Pósfai György ember feletti munkájával készül, és folyamatosan bővül.

Az egy fa/több fa témakör dendromán társaságon belül is vitatéma. Amikor a két, vagy több sarj egységes képet mutató fává nőtt össze akkor azt én elfogadom egy fának. A 130 centiméter Gyuri szabálya, én személy szerint szigorúbb vagyok, több nyárfát találtam ami bár a szabályok szerint a listára kerülhetett volna, de nem éreztem meggyőzőnek így nem tettem fel.

paci írta...

Halihó,

Véletlenül kerültem ide,de tökjó kis bejegyzés, érdekes. Egyedül a pontos helyszínt hiányolom. Ha a bejegyzésbe már nem szeretnéd, akkor ide kommentbe le tudnád írni? Köszönöm! :)

Üdv és sok sikert,
Domi

Lukács Róbert írta...

Pontosan itt van ( a zöld nyíllal jelölt helyen):

https://maps.google.com/maps?q=46.176294,18.880066&num=1&t=h&z=16

Nagy Károly írta...

Kedves Róbert!

Köszönöm az infót, s gratulálok a munkához!

Üdv,
Karcsi