2015. május 14., csütörtök

Isztriai orchidea túra - Első nap

Miután Győzővel hasztalan próbáltunk további útitársakat toborozni (ők ha nem akarnak infarktust kapni, hogy mikről maradtak le NE OLVASSANAK TOVÁBB), szombat kora hajnalban ketten indultunk útnak, hogy az Isztria legendás orchideaflóráját behatóbban tanulmányozhassuk. A korai indulás után 11 óra tájban meg is érkeztünk az Adria partjára. Az útszélek flórája már kisebb megállásokra késztetett minket, de hamar túltettük magunkat az apróságokon, és elkezdtünk kaptatni egy tengerre néző hegyoldalban az első célpont, az Orchis pauciflora felé (köszönjük ezt és a pulai tippet Papinho-nak a botanikafórumról!). A csodás kis sárga orchideák hamar előkerültek, alaposan megcsodáltuk őket:

Orchis pauciflora

Továbbindultunk Premantura felé, de egy természetes gyep megállásra csábított. Itt néhány szál Orchis papilionacea grandiflora fogadott minket (többet nem is került elénk ez szépség az út folyamán), tarka kosborok, és az első bangónk, egy szál Ophrys incubacea társaságában.

Orchis papilionacea grandiflora
Ophrys incubacea

Megebédeltünk, majd folytattuk az utunkat Pulába, ahol Papinho útmutatása alapján pillanatok alatt meglettek az Ophrys zinsmeisteri-k. A csodás faj mellé egy görög teknős is befutott kibicelni, így őt is körbefényképeztük:

Ophrys zinsmeisteri

A fényképezés és gyönyörködés után tovább indultunk Premantura és Kamenjak felé. A félszigetre belépve, gyakorlatilag közönséges fajokként fogadtak minket a Bertoloni bangó, az Ophrys incubacea, Ophrys bombyliflora, Orchis papilionacea. A serapiasok három faja is megtalálható a félszigeten, a Serapias lingua tömeges, sok helyen pázsitot alkot A méretesebb Serapias istriaca jóval ritkább, de az elsők így is előkerültek. Próbáltuk megtalálni a nagyon ritka, pár éve Horvátországban egyedül itt előkerült Ophrys speculumot, de sikertelenül, majd az Aceras anthropophorum keresésére indultunk, de a nap végére érve feladtuk.

Ophrys bertolonii

Orchis papilionacea

Ophrys bombyliflora

Serapias lingua

Serapias istriaca

Lesátraztunk a campingben, megvacsoráztunk, ittunk egy jó hideg sört, és bezuhantunk a matracokra. Éjjel egy kisebb vihar ill. zápor borzolta a kedélyeimet (Győző rutinos sátorozó, nyugodtan átaludta), de reggelre ismét szikrázó napsütésre ébredtünk.

2 megjegyzés:

Kavics írta...

Szépséges dolgokat kaptatok lencsevégre! Most már tudom, hogy Isztrián is vannak ilyen kis csodák, köszönet Nektek! :-) Szeretem az ilyen kirándulásokat!

Lukács Róbert írta...

Köszönjük szépen, nekünk is nagy élmény volt!