2015. május 15., péntek

Isztriai orchidea túra - második nap

A korai kelés után bevettük magunkat Kamenjakba, hogy a tegnapi gyors keresgélés mellé a fotózásra is időt szánjunk, nem mellékesen megpróbáljuk a ritkább fajokat is becserkészni. Az O. speculum még mindig kecsegtetett minket, és Győző a légybangót szerette volna nagyon megtalálni. Miközben a közönségesebb fajokat fotóztuk, sorra botlottunk bele a hasonszőrű botanászokba. Volt francia, német, de a legjövedelmezőbb találkozás egy mexikói orchideaspecialista volt, aki ráakadt az Aceras anthropophorum-ra, és készségesen megmutatta a helyet (mi cserébe odaadtuk neki a pulai O. zinsmeisteri adatait):

 Aceras anthropophorum

Győző sasszeme az Acerasoktól néhány méterre kiszúrt egy kisebb poszméhbangó csoportot is:


Az Orchis morio picta, a mi agárkosborunk itt honos alfaja már elnyílott, de egy-két kései virág még megmutatta magát:


A nem várt sikereken felbuzdulva vérszemet kaptunk és megpróbáltuk előkeríteni az apró, de a Kamenjakon nagyon ritka Serapias parviflora-t. Némi keresgélés után, iszonyat mázlival, de meglett ez az apróság is, amely mindössze 8-10 cm magas:


A rövid ebédszünet után Premantura környékén kalandoztunk, remek tájak és egy első pillantásra kígyónak vélt (ki volt táblázva, hogy a szarvasvipera élőhelyén járunk)  páncélos seltopuzik borzolták a kedélyeket, de az orchideák elmaradtak, pedig Molnár V. Attila  sikerein felbuzdulva a temetőbe is benéztünk :)

Késő délután még hajtott minket a vadászláz, jobb ötlet híján előkaptuk a térképet és találomra kiszúrtunk a közelben egy tengerparthoz közeli, hegyesnek tűnő vidéket. A parthoz közeledve, egy kőszórásos út melletti száraz gyepen S. linguák állítottak meg minket, mellettük az út újabb fajaként  poloskaszagú kosborok nyiladoztak:


Továbbmenve, egy újabb gyepen O. Papilionacea-k pózoltak a lemenő nap fényében, mellettük ismét poszméhbangók. Kissé távolabb a bertolonii bangó is újra szemünk elé került.Várakozáson felüli napot zártunk, ritka és nem várt fajokkal egyaránt.

Orchis Papilionacea

1 megjegyzés:

Kavics írta...

Csodás, várom a folytatást... :-)