2017. május 5., péntek

Mediterrán orchideás körút 1.

Győzővel ismét ketten rójuk a kilométereket Szerbián át egészen Macedóniáig. Feszített az útitervünk, reggeltől estig menni fogunk a következő napokban. Ahogy átérünk Macedóniába, máris nézzük az útról is látható jobb élőhelyeket, és akárcsak tavaly, most is liliomokkal kezdjük az utat. Messzinai liliom (Fritillaria messanensis):

Macedónia gyönyörű ország, a hegyvidéki falvak a minaretekkel mesebeli látványt nyújtanak:


Macedón naplemente.


Az éjszakát a Mavrovo tó partján töltjük a hasonló nevű nemzeti parkban. Sátorverés sötétben, fejlámpával, majd reggel az alábbi látványra ébredés:


Másnap korai indulás, és az Ohridi tó az úticél. A tó környékét járva először csak bíboros kosborok, majd végre az első bangók is meglesznek.  Ophrys spegodes sp.:


Nálunk is él, de én itthon még nem láttam, így nagyon megörültem a zöldes sarkvirágnak ((Platanthera chlorantha)




Ophrys Spegodes sp:


Alsóbbrendű utakon át haladunk a görög határ felé, a szokásos megállókkal. Győző munkában:


Egy szépséges bíboros kosbor:


Megálló egy út menti gyepen váratlan eredménnyel.  Anacamptis morio X Anacamptis papilionacea. = Anacamptis xgennarii - lepkeorchidea és agárkosbor hibridje:




Már szürkületben lépjük át a görög határt, és egyre nagyobb ijedtséggel tapasztaljuk, hogy ahogy haladunk dél felé, annál több és komolyabb jelét tapasztaljuk az idei extrém télnek. Sok helyen elfagyott erdők, vagy még csak kora tavaszi flóra. És mindez tőlünk 1000km-el délebbre! Vészforgatókönyvre váltunk, és mivel tartunk attól, hogy a várt fajok még esetleg nem nyílnak, elhatározzuk, hogy másnap áthajózunk Korfura, talán azt már nem érintette a hideghullám.

Nincsenek megjegyzések: