2017. május 22., hétfő

Mediterrán orchideás körút 3.

A negyedik nap reggelén búcsút intünk Görögországnak, de az Albán határ közelében a hegyvidék még megajándékoz minket pár szépséggel. Ophrys ferrum-equinum:


Ophrys epirotica:


Ophrys lutea:


Ophrys hystera:


Átkelünk a határon és végigszáguldunk Albánián. Bár találunk orchideákat is, de én kicsit magamba fordultam, így sajnos nem fotóztam. Valahol egy régi kolostor romjai mellett egy mesebeli olajfaliget:


Késő este, jóval éjfél után érkezünk meg Montenegróba. Másnap korai kelés és indulás hazafelé. Persze a montenegrói úticéloknak is bele kell férniük ebbe a napba... A. laxliforás rét:


Nemsokára megérkezünk a Skodra tó fölé magasodó hegyoldalakra. Paradicsomi hely, és nem csak ez miatt a tengert megszégyenítő panoráma miatt:


Majomkosborok kilátással:


Bertolonii bangók:


Vad tulipánok (Tulipa silvestris):




A dendromán szív is feldobog, amikor idős gesztenyeligetek tűnnek fel az utak mentén. Nincs idő megállni fotózni, rengeteg csodaszép fa suhan el mellettünk. Csak miattuk is megérné visszatérni ide:






Balkáni haragossikló:


Meglepetés a gesztenyeligetekben tömegesen virító Dactilorhyza romana. Sajnos már a legtöbb elvirágzott, pedig az öreg gesztenyék az ujjaskosborok százaival nem semmi látványt nyújthattak:




Moraca kanyon:


Tara kanyon:


A Durmitoron még virágzanak a sáfrányok:




Átkelés a Durmitoron:


Amikor még poénnak tűnt az utat részben elzáró havat kerülgetni:


És amikor fel kellett adnunk és visszafordulnunk, majd jókora kerülőutat tenni Magyarország felé, (ami miatt csak hajnali 5 körül értünk haza):

Nincsenek megjegyzések: