2009. február 7., szombat

Kőrisrekord!! - plusz egy méretlen tölgy Nagydobszáról


Az előző ladi post legtermetesebb tölgyének esetében kétszer is tévedtem. Elmértem a méretét, amely nem 630 cm hanem 670, és nem tölgy hanem Kőris. Ezzel a fajában a legnagyobb az országban!!! A formája ugyan gyanús volt már első alkalommal, de hó volt, és bár kerestem levelet, de csak tölgyét találtam a közelében. A kőris kérge alapján megkülönböztethetetlen a tölgytől, és ez a fa is annyira tölgynek tűnt, hogy Pósfai György sem vette észre amíg az éppen dolgozó favágók nem hivatkoztak rá kőrisként.

A tanulság az számomra, hogy egy csöppet is bizonytalan adatot ezentúl nem publikálok, és ideje beszereznem egy hosszú mérőszalagot is a szabócenti helyett :)

Jó hír még az előző posthoz, hogy a 603-as fa is megmenekült a favágóktól, valamint György bejárta azokat a részeket is ahová én nem jutottam el, és további nagy fákat talált. Ezek nemsokára láthatók lesznek a dendromania.hu-n.

Ma fanézőbe indultam de az eső miatt Nagydobszán visszafordulni kényszerültem. Ha már ott voltam irány a faluvége, mert a baranyai faluvégek néha érdekességeket tartogatnak :)


A tölgy szemre kicsivel 500 felettinek tűnik, de teljesen zárt területen áll, és a fán nagy betűkkel áll a Magánterület. Belépni tilos. Aki bátor mérje le : )
( 46° 1'1.83"É, 17°40'24.36"K )

Nincsenek megjegyzések: