2009. május 21., csütörtök

Almamellék - tölgy, szender és pármillió bogáncslepke


Almamellék legelője a falu fölé nyúló dombon terül el. A domboldalban szép tölgy magasodik, a fél faluból gyönyörködhetünk benne. Épp ezért furcsa, hogy sem Bartha Dénes, sem az Erdei kincseskönyv nem jegyzi, miközben mindkettő említ a faluból jelentéktelenebb fákat. A tövénél nagyon vastag, erőteljesen a domboldalba markoló, fiatalos kinézetű fa.

A kerülete 592 cm ( 46° 9'25.95"É; 17°52'51.24"K ):

Egy szenderhez is volt szerencsém a mai nap. Ez a szép lepke az Esti pávaszem. Mint sok éjjeli lepkére rá is jellemző az élénk színű, riasztó hatású hátsószárny. A lepke normál helyzetben a fatörzsön ül, felső szárnyainak rejtőszíne révén szinte láthatatlanul. Ha megzavarják kinyitja szárnyait, és az élénk színű pávaszemekkel próbálja elhessegetni a támadóit. Hogy ez mennyire hatásos nem tudni, talán kisebb madarak esetében bejöhet.

Esti pávaszem:


Ha már lepkékről esik szó, talán nem csak a lepkészeknek tűnt fel az a kivételes jelenség ami néhany napja tart, és talán már lecsengőben is van a dunántúl területén. A bogáncslepkék milliói (milliárdjai?) vándorolnak afrika felől északra. Jómagam a Bakonyban figyeltem meg a jelenséget, kettesével-hármasával repültek át az út felett, folyamatosan, szakadatlanul. De a múlt héten nem lehetett úgy menni az utcán - bárhol jártam - hogy elteljen pár percnél több ellhúzó bogáncslepke nélkül. Ezek a lepkék minden évben megteszik ezt az utat, de ez a tömeg nem mindennapi.

Kieg. 1. :
Közben további adatok is alátámasztják a megfigyelésemet. Gyakorlatilag az egész dunántúlt ellepték a még mindig észak felé vonuló, de most már nagy tömegben meg is álló, hárson és egyéb virágokon tömegesen táplálkozó bogáncslepkék. Az utóbbi 50 év legnagyobb tömeges vándorlása zajlik, van ahol az utakon százával hevernek az elütött példányok.
Többször megfigyeltem, hogy verebek az út szélén várják, és szedegetik az autók által elcsapott, halott, vagy kábultan vergődő példányokat.

Kieg. 2:
"A mostani tömeges vándorlás feltételezett oka, hogy télen az
Atlasz-hegységben kivételesen nagy mennyiségű csapadék hullott, aminek következtében óriási egyedszámban keltek ki az imágók februárban (egy gyors becslés szerint Marokkóban, az Atlasz déli részén 150 000 báb volt egy 1,8 hektáros területen!!!) Ezután indult meg a tömeges vándorlás. A lepkék megálltak közben Dél-Európában, ahol egy újabb nemzedék kelt ki. Az első példányok (a februári afrikai kelésből) áprilisban érték el Nagy-Britanniát. A stabil izotópos vizsgálatok bebizonyították, hogy az Atlasz-hegységből származnak az állatok. A nagy hullám a napokban érte el Németországot, É-Franciaországot és Angliát, ezek már túlnyomórészt friss példányok a dél-európai nemzedékből. Angliában összesen 50 ezer példányt számláltak meg, több tízmillióra becsülik a szigetországot meghódító lepkék számát. A "megszállt" területeken már szaporodásba is fogtak a lepkék, így július-augusztusban várhatóan felhőkben fognak röpködni. :-) Angliában a V. cardui mellett még megfigyelhető a P. brassicae, V. atalanta és Colias fajok tömeges vándorlása is." (Kőrösi Ádám)

Kieg. 3.:
"Lepkék lepték el Balatonföldvárt, Balatonszemest és Balatonőszödöt. - Tömegesen rajzik a bogáncslepke

A helybéliek riadalmát az igazgatóság rovartani munkatársa csillapíthatja, aki egyértelműen megállapította: bogáncslepkéről van szó, s ez közvetlen veszélyt nem jelent az üdülőövezetben lévő turistákra." - Az emberi butaság határtalan.

Nincsenek megjegyzések: